Inaktelki tanévzáró gyermeknap (2023.06.17)

Az Áldás Népesség Egyesület 2023. június 17-én, szombaton, a nyári vakáció legelső napján az Inaktelki Czifra Kultúrcsűrben első alkalommal szervezett tanévzáró gyermeknapot.

Az Egyesület tulajdonában levő Csép Sándor Kulturális és Oktatóközponthoz tartozó Kultúrcsűr és Tájház együttes négy különböző helyszínén, párhuzamosan zajlottak a gyermekek számára kialakított rendezvények.

Az időjósok előrejelzése sajnos valóra vált, ugyanis szinte megállás nélkül ömlött az égi áldás, de szerencsére sikerült az időjárásnak megfelelően felkészülni a helyi és környékbeli gyermekek és felnőttek fogadására.

Amint az várható volt elsőként a helyi elemi és általános iskolás gyerekek érkeztek a helyszínre, ahol már várták is a kézműves foglalkozások. Lassan gyermekkacagástól lett hangos a csűr és az udvar, hiszen sorra érkeztek gyerekek a környező településekről is.

A szervezőkkel közösen a helyi, inaktelki református lelkipásztor és családja fogadta a bogártelki és az egeresi református lelkipásztorokat és a gyülekezet tagjait, akik gyerekeiket kísérték el a hagyományőrző eseményre. A délutáni órákra a kincses városból is érkeztek szép számban érdeklődők, akiknek a kedvét sem a távolság, sem a rossz idő nem tántorította el.

A Kultúrcsűr, a Tájház és az udvar különböző tevékenységeknek adott helyet. A Kultúrcsűr nagytermében párhuzamosan több tevékenység is zajlott. A délelőtt folyamán a helyi minták és motívumok felhasználásával gyöngyfűzést és festést próbálhattak ki, tanulhattak a gyerekek, míg az udvaron, a régi, mára használaton kívül helyezett disznóól előtt, a helyi szobrászművész rendezte be a főleg fiúk kedvenc helyévé vált kovácsműhelyét.

Az esemény keretében megtervezésre került a Kultúrcsűr hivatalos névtáblája is, amelyet közösen rajzoltak meg és festettek ki a résztvevők. A nap folyamán a későbbiekben a kultúrcsűr emeleti termében a nagyobbakat társasjátékok várták, míg a kisebbek a Tájházban rejtőzhettek el egy mese erejéig.
A délutáni órákban Ringató foglalkozásra, népdaloktatásra és közös éneklésre került sor, ahol a gyerekek és szülők együtt énekelhették a legszebb magyarországi, erdélyi és moldovai népdalokat.

A nap végén a határon túli turné keretében fellépett a budapesti Kolompos Együttes, akik zenéjükkel és magával ragadó előadásmódjukkal a népzene és népi szokások birodalmába rőpítették a gyerekeket a felnőttekkel együtt. A közös éneklés és tánc sem maradt el, így az esti órákra a csűr közösségi tere kicsinek bizonyult a több, mint félszáz résztvevő, táncoló és éneklő közösség befogadására.

A részvevő közösség minden tagja pozitívan fogadta az Egyesület kezdeményezését és mindannyian reménykedve várják a jövő évi gyermeknapot.

Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre, és a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében valósult meg.

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük